A treia fază a abordării stresului – Regenerarea

Deși ne pregătim cât putem de bine pentru eventualele situații stresante (Prima Fază) și am început să ne antrenăm Hormetic (fiind din ce în ce mai atenți și conștienți) pentru a Doua Fază – cea mai dificilă, dar și cea mai importantă – totuși Viața ne testează și ne aduce provocări din ce în mai mari.

Dacă la unele constatăm că încă mai aveam… de învățat, iată vestea cea bună: este ”normal”, chiar și cei mai buni ”atleți” ai stresului au un călcâi al lui Ahile, au un bioritm sau o zi mai ”proastă” și nu avem de ce să ne îngrijorăm mai mult cât timp știm cum, vrem și putem să ne odihnim, să ne regenerăm și să fim mai pregătiți pentru ziua de mâine.

Până la urmă orice feed-back din partea Vieții este valoros – ne arată exact unde și cum suntem, ce mai avem de îmbunătățit.

Recuperarea, ridicarea după trântă, scuturarea de praf, adică Regenerarea atât fizică cât și a entuziasmului și a curajului de a o lua din nou de la capăt – fac parte din Lecție, din Antrenament! Mai puțin metaforic, chiar pragmatic, capacitatea și nivelul de recuperare după fiecare efort sunt măsurate permanent și fac parte chiar din performanțele care caracterizează sportivii de vârf.

Cine ne ajută să ne regenerăm?

Tot Viața, de această dată prin energiile ei misterioase, prin miliardele de procese tăcute din corpul nostru, prin nenumăratele energii ale Naturii care ne susțin, chiar – și mai ales – când nu facem nimic. Adică chiar să nu mai facem nimic ca să le blocăm… Eventual alegem să le facem loc, să ne dăm la o parte, ba chiar să ne ”așezăm” sau să cautăm locurile și metodele cele mai bune prin care energiile Vieții si Naturii pot să curgă libere, în cascadă prin venele, arterele, sinapsele, și toate organele noastre. Așa cum în stările de stres toate organele, tot corpul este în stare de alertă, tot așa, avem nevoie după stres să ne recuperăm rapid energia în tot corpul. Și chiar mai mult, să ne recuperăm accelerat energia mentală și să ne reglăm stările emoționale.

După cum vedem, metodele instinctive de genul ”acum mănânci, acum te culci” care funcționează foarte bine și în mod spontan la copii, încep să își piardă din eficiență cu trecerea anilor, ba chiar încep să ne creeze probleme când ni se pare că ne trebuie din ce în ce mai mult somn (greu, agitat, în loc de odihnă de calitate) sau din ce în ce mai multă mâncare (complicată, supraprocesată, prea dulce, prea condimentată și prea multă – în loc de hrană naturală care să ne ajute să ne regenerăm).

Există mai multe moduri de abordare a regenerării la toate nivelurile ființei, din care aleg sa îl prezint pe cel care pornește chiar de la principiul nervului Vag – acela de a avea 2 sensuri.

Primele metode de regenerare după stres (și cele mai accesibile) pornesc de la corp către creier:

  • hidratare corectă – întotdeauna dupa stres și înaintea meselor principale
  • suplimente naturale, – în principal produse apicole și plante medicinale, utilizate regulat, în cantități semnificative și pe termen lung. Puțin praf într-o capsulă (chiar dacă e scumpă), care să ne rezolve problemele, este încă mai mult o promisiune decât o posibilitate.
  • dieta ușoară, antistres – adaptată constituției și stării de sănătate
  • metodele sau curele de detoxifiere elimină eficient toxinele și efectele reziduale în organism ale stresului – fie psihic, fizic sau chiar somatizat (care a dus la îmbolnăviri), permițând astfel regenerarea rapidă a energiei
  • postul de diferite tipuri – adaptat fiecăruia și respectând regulile precise absolut necesare – este deja validat și de cercetările medicale ca fiind cel mai puternic și rapid mod de autoreglare și regenerare, nu doar a corpului, dar și a stărilor psihice și emoționale.
  • dușurile alternative, sauna urmată de duș rece (fără exagerări), băile calde (nu fierbinți!) cu sare amară (sulfat de magneziu) și bicarbonat de sodiu fac adevărate minuni înainte de somn
  • mișcare – în special mersul alert în aer liber și sincronizat cu respirația, joggingul, exercițiile de stretching, înotul, dansul. Eforturile exagerate sunt contraindicate in situațiile de stres, deoarece necesită resurse de unde organismul și așa nu mai are suficiente. Cu mare atenție și măsură, pot fi practicate exercițiile de tip High Intensity Training, adică eforturi scurte și intense, urmate de pauze lungi si relaxare din ce în ce profundă. Atenție însă că acestea trebuiesc calibrate cu mare atenție – scopul fiind NU pentru performanță, ci pentru eliberarea tensiunilor, utilizarea glicemiei deja in exces, oxigenare și apoi relaxare prelungită. Fără antrenament constant, chiar și urcatul scărilor sau alergatul timp de 2-3 minute pot ridica pulsul către maxim (se estimează aproximativ 220-vârsta), deci va fi imediat nevoie de o recuperare eficientă, ca a unui sportiv de mare performanță. Orgoliul (că ”ar trebui” să putem mai mult) și exagerările inconștiente sunt printre cei mai mari inamici ai regenerării.
  • o metodă demult recunoscută și întotdeauna eficientă este combinarea celor două de mai sus, in sensul de a face curățenie, ordine, în casă, pe birou, în orice spațiu în care trăim. Un fel de ”detoxifiere” a ambianței, care nu se poate realiza decât cu multă mișcare! Nimeni nu a reușit să demonstreze că sunt perimate principiile Feng Shui care pornesc de la ordinea exterioară pentru a aduce ordinea interioară. Rezultatele sunt întotdeauna garantate, chiar dacă tocmai când avem mai multă nevoie, ne vine mai greu să începem.
  • tot din Extremul Orient, care s-a preocupat, cu mult înaintea ”civilizației” occidentale, de armonizarea fizicului cu psihicul si spiritualul, vin disciplinele mult mai eficiente care sunt toate formele tradiționale de Yoga, Tai Chi, Qi Gong. Acestea lucrează simultan pe multiplele planuri ale ființei, permițând o o acumulare din ce în ce mai mare de energie și o armonizare profundă a conștiinței, proporționale cu timpul, atenția și măiestria cu care sunt practicate.
  • respirația profundă, ritmată, chiar diferitele tehnici special recomandate pentru calmare și destresare, sunt extrem de eficiente (cu condiția să fie practicate cu măsură și consecvență)
  • masajul, automasajul sau reflexoterapia. Terapia cranio-sacrală este o metodă dedicată precis activării sistemului parasimpatic.
  • bineînțeles că somnul este o condiție esențială pentru regenerarea organismului, dar este la fel de important să ne pregătim toate condițiile pentru a avea un somn de calitate. Adică să aplicăm oricare sau cât mai multe din metodele de mai sus înainte să ne aruncăm în necunoscutele tărâmuri astrale.
  • pentru cei curajoși și deschiși, există multe alte metode pentru activarea Nervului Vag. O simplă căutare pe Google vă poate edifica…

Urmând al doilea sens de comunicare al nervului Vag – de la creier (sau mai exact psihic) către organe – regăsim metodele mai dificile, care deși celebre, sunt rar utilizate și chiar mult mai rar, sunt corect și consecvent aplicate:

  • ieșirile în natură, conectarea sufletească, profundă, cu prieteni care ne generează stări benefice, relaxante
  • psihoterapia
  • tehnicile moderne gen EFT, antrenamentul autogen Schultz, metoda Silva
  • toate formele de artă autentică, armonioasă: muzică, filme, pictură, poezie care să ne trezească emoții estetice cât mai înalte, să ne inspire și să compenseze astfel stările de gol lăuntric care rămân după stresurile puternice
  • reducerea oricăror stimulări ale simțurilor, interiorizarea, rugăciunea
  • acceptarea, detașarea, iertarea și recunoștința pentru orice aspect al vieții – sunt atât țeluri, cât și metode practice de antrenament zilnic.
  • meditația – sub toate formele, tradiționale sau tehnicile moderne – este unanim recunoscută ca ”regina” metodelor de eliberare de stres. Ceea ce o face însă oarecum dificilă, dar și extrem de eficientă, este pregătirea absolut necesară care, doar prin ea însăși presupune întâi reducerea oricăror forme de stres, de agitație, de prea-ocupări exterioare.

Paradoxul regenerării

Având atât de multe metode și posibilitâți de regenerare, nu ne mirăm că totuși aplicăm atăt de puține și încă suntem atât de stresați? Acesta este cunoscut ca Paradoxul Regenerării: cu cât corpul și mintea noastră au mai multă nevoie să se odihnească și să se regenereze, cu cât suntem mai extenuați, cu atât suntem mai puțin dispuși să ne oprim, să luăm o pauză sau chiar să ne odihnim. Este un cerc vicios al forțării și al epuizării, care ne reduce inclusiv voința și discernământul, limitându-ne astfel puterea de a lua decizii corecte, sănătoase.

Pentru a depăși acest paradox, trebuie întâi să îl conștientizăm așa cum se manifestă la noi înșine, și apoi să ne propunem să acționăm înainte să fim prinși în cercul vicios al stresului:

  • să acordăm prioritate regenerării – fiind conștienți că dacă suntem stresați nu avem nici rezultate și nici disponibilitatea de a-i ajuta pe cei din jur sa se simtă bine. La început, ne va fi atăt de greu să ne depășim obișnuințele și ideile preconcepute, încât va fi necesar să devenim ”obsedați” de regenerare, să folosim orice ocazie, așa cum un însetat caută apa. Abia după o perioadă de experiență ne vom convinge cât de benefică și esențială este regenerarea (odihna, relaxarea) și îi vom da locul natural în Viața noastră.
  • să ne impunem pauze la fiecare oră, în care să aplicăm oricare din strategiile de mai sus care ni se potrivește
  • să ne creem sau să ne găsim perioade, zone dedicate pentru regenerare intensivă, accelerată – în casă sau în împrejurimi, în zone verzi,
  • să ne compunem propriile programe de regenerare accelerată, validate de propriile rezultate, nu preluate de la experți, autorități cu care nici nu am stat de vorbă…
  • să căutăm susținerea celor dragi, cel puțin până ”prindem gustul” și apar rezultatele stabile. Dacă avem posibilitatea, un coach, un antrenor bun anti-stres si pro-regenerare ne poate ajuta sa devenim chiar campioni! Apoi să nu uităm să împărtășim, să inspirăm și să îi învățăm și pe ceilalți.

Regenerarea nu mi-a deschis porțile Raiului ca să intru. Regenerarea mi-a deschis porțile Iadului, ca să ies de acolo.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *