Alimentația nu este limitată doar la procesul material, pentru hrănirea corpului, fiind chiar mult mai mult pentru specia evoluată din care ne lăudăm că facem parte: Homo Sapiens. Cum ne asigurăm o cât mai bună hrănire a psihicului, a conștiinței cu informații și cunoaștere care să aducă o creștere a înțelegerilor și, ca o consecință zilnică, a integrării noastre mai armonioase în această lume?
Influența conștiinței și deci a proceselor psihice asupra materiei, chiar asupra corpului și tuturor proceselor fiziologice interne este deja afirmată și demonstrată de cele mai avansate ramuri ale științei:
- Neurobiologia a demonstrat că suntem conform cu ceea ce gândim, că optimiștii sunt mai sănătoși, că fenomenul Placebo există (la fel și Nocebo). Dar pentru că medicina ne consideră încă doar niște mecanisme mai mult sau mai puțin funcționale, Placebo este acceptat în protocoalele de testare a medicamentelor, dar ignorat cu desăvârșire în protocoalele de tratament.
- Epigenetica demonstrează că genele nu ne determină în mod absolut destinul, ci modul nostru predominant de gândire ne influențează genele. Dar, așa cum a constatat și Einstein, ”este mai ușor să dezintegrezi un atom decât o prejudecată”.
- mai ales misterioasa Fizică Cuantică. a demonstrat prin experimente ca particulele ”inseparabile” (particles entanglement) și cel al dublei fante (double slit) că materia este influențată de Conștiință. Nu mai menționăm că este deja acceptat ca Materia este doar o manifestare sensibilă a Energiei (care este mai ușor de înțeles că este intim unită cu Conștiința). ”Acolo unde ne focalizăm predominant atenția se va direcționa și se va acumula energia” spune un vechi aforism foarte util și în zilele noastre.
Interesant, fascinant de dezbătut și chiar de crezut, dar cum ne descurcăm cu aplicarea in practică? Putem să constatăm zilnic influența nivelului de conștiință actual asupra planetei, a maselor de oameni care încă se zbat în sărăcie (atât materialâ, cât și mai ales, emoțională!). Nu trebuia să fim cu toții mult mai fericiți, mai mulțumiți, mai recunoscători Vieții decât părinții sau bunicii noștri? Suntem?
O fi de vină media statistică a tuturor ”celorlalți”, adică prea multă ignoranță care ne trage și pe noi în jos…? Sau este vina celor care ne conduc?
Sigur este că dacă media de Luciditate, Discernământ, Claritate, Sinceritate și în ansamblu, Înțelepciunea oamenilor, ar crește, greșelile celor care ne conduc nu ar mai fi posibile atât de ușor.
Special nu am pus Inteligența în listă, pentru că, deși este esențială, este ca o armă cu două tăișuri. Toate relele din lume, distrugerile, conflictele, fie ele militare, economice, politice sau mediatice sunt realizate cu aportul oamenilor foarte inteligenți. Cum e posibil? Uneori este nevoie de multă inteligență ca să poți să îți justifici propriile… erori de logică. Alteori este suficient să fii nesimțit, scuzați-mi expresia.
Psihologia cognitivă a identificat, printre multe altele, două tipuri de procese psihice majore care ne afectează ”metabolismul” situațiilor și informațiilor pe care le primim de la Viață: ERORILE DE LOGICĂ (logical fallacies) și ERORILE COGNITIVE INCONȘTIENTE (cognitive biases). Deși sunt frecvente și foarte puternice, pentru oricine a învățat să utilizeze corect gândirea critică și prețuiește mai mult Adevărul decât confortul iluziei, acestea sunt foarte ușor de identificat și de distrus. Dar Adevărul doare…
Adevărata problemă însă este că, mai ales în stările de stres inconștient, aceste perspective deformate ale Realității ne apar ca singurele accesibile, utile, folositoare, chiar dacă… doar pe moment sau pentru scopuri nu tocmai nobile. Fiind doar niște minciuni cu picioare scurte, ne vor consuma apoi energia, armonia, relațiile și ne vor deturna de la adevăratele Idealuri si Valori ale Vieții.
Ca întotdeauna, soluția începe cu conștientizarea și continuă cu lucrul cu noi înșine, zi de zi, pe Calea Adevărului și a Vieții cât mai armonioase.